Archive for július, 2024

Ezt az írásomat figyelem felkeltésnek szánom, a szakirodalom felhasználása mellett megosztva a saját tapasztalataimat és a nézőpontomat.
 
Ajánlom a családtagoknak és barátoknak, valamint az alkohol betegeknek. Kiemelten a magasan funkcionáló alkoholisták gyermekeinek, akik súlyosan traumatizáló környezetben nőttek fel.
 
Félretéve társadalmi megbélyegezést, az alkoholizmus bármelyik formájára betegségként, nem pedig jellemhibaként és akarat gyengeségként érdemes tekinteni.
 
A magasan funkcionáló alkoholizmus háttér okai a gyerekkori traumák, rossz szülői minták, erős megfelelési és teljesítménykényszer és kötődési problémák.
 
A 7 jellemzője a magasan funkcionáló alkoholistának, akár nőről vagy akár férfiről legyen szó:
 
1. Tagadás: ameddig képes dolgozni, nem függőnek, hanem normálisnak, akár sikeresnek is tekinti magát. Gyakran megjelenik a munka-alkoholizmus és a megfelelési kényszer is, üzemanyagként használja az alkoholt. Akkor is, ha ezzel jelentős veszélynek teszi ki magát és akár másokat is. Az alkohol csökkenti a az óvatosság, a körültekintés funkcióját. Ha a párkapcsolata, a családja a “megértő” szeretet nevében részt vesz a probléma eltitkolásában, bagatellizálásában, akkor az történik, hogy az idő előrehaladtával már súlyos szervi károsodások jöhetnek létre, mentális problémák mellett, ami a valóságtól való teljes elszakadást eredményezi. A lelki feladatok teljes tagadása, mint a stressz egészséges kezelése vagy a lelki fájdalmak, veszteségek feldolgozása elmarad. Ez súlyos hangulati ingadozásokat okoz, amire nyilván az a megoldás, vissza az alkohol nyújtotta kábulathoz. Gyakran mutogat másokra és ócsárol “nyilvánvaló”, ápolatlan, lecsúszott alkoholistákat.
 
2. Kettős élet: kifelé mutatott magabiztosság és maximalizmus a külsőségek terén. Túlzásba vitt ápoltság, menő vagyok, nem alkoholista.
 
3. Életstílus: Filozófiája: Work hard, play hard, dolgozz keményen, játssz keményen. Ez a bazi nagy keménység egy halálos szerep.
Egyedül is iszik. Sokat. Láttam ezt és hihetetlenül szomorúnak éreztem. Megkérdeztem az illetőt, miért is? Erre ő, mert szeretem. Na erre azért van tudományos magyarázat, mégpedig az alkohol hatása a dopamin termelésre. Ezért az alkoholos állapotot jutalomként, jutalmazásnak éli meg. Itt ismét jelentős tényező a személyiséget meghatározó maximalizmus, a mélyben meghúzódó örök elégedetlenség és értéktelenség érzés. Mert amikor ez ott van, amikor nem vagyunk képesek önmagunkat egészséges módon megjutalmazni, megélni az elégedettség és a siker örömét, akkor jön valami szer, akár alkohol akár kokain és társai. Az egészséges öröm megélésének a képessége sérült.
 
A nőket inkább érintő probléma a részeg szabadosság és hűtlenség a szexualitás terén és az azt követő bűntudat és szégyen. Ugyanígy gátlástalanná teheti a férfiakat is, de rájuk az, hogy ezért szégyellik magukat, kevésbé jellemző.
 
4. Munka és pénzügyi helyzet: dolgozik, méghozzá sokat és van pénze. Lehet kiemelkedően sikeres a munkájában. Rendelkezhet kiemelkedő kognitív képességgel, jó családi háttérrel, kimagasló iskolai végzettséggel, jól fizető, kiváló presztízsű munkával. A magasan funkcionáló alkoholisták esetében nem annyira látványos a lecsúszás, hiszen eljárnak dolgozni, gyereket nevelnek stb. Emiatt náluk sokkal rejtettebb a probléma, társadalmi státuszukból adódóan a környezetük is jobban elfogadja az függőségüket. Azzal mentegetik őket, hogy a nagy munkahelyi nyomás és stressz mellett érthető, hogy isznak. Jobb egészségügyi ellátáshoz is jutnak, emiatt fizikai tünetek is később jelentkeznek náluk, kisebb eséllyel és jóval később halnak bele az alkoholizmusba. Kapcsolataiknak, pozíciójuknak köszönhetően pedig könnyebben ússzák meg, ha bajba kerülnek. Szív, máj, hasnyálmirigy, idegrendszer és más szervek is tönkre mehetnek, genetikai háttér függvényében.
 
5. Kapcsolatok: közösségi ember. Van párkapcsolata, ahol a hűtlenség probléma lehet. A szexhez mindenképpen ivásra van szüksége. Érzelmileg elhanyagoló. Hangulatingadozások esetén bántalmazó lehet. Általában a család jelzi először, hogy baj van, ők szenvednek leginkább. Tőlük veszi el az időt és az energiát a hozzátartozójuk függősége, nem tudnak úgy jelen lenni a család életében, ahogyan kellene, mert az iváshoz képest minden másodlagossá válik. Ha a munkahelyükön érzékelik is az alkoholproblémát, sokáig elnézik nekik. Például azért, mert fontos pozíciót töltenek be, szükség van a munkájukra, viszont emiatt akár évekig is tarthat a lecsúszás.
 
6. Mélypont: a munkába és az anyagi biztonságba kapaszkodva egészen addig elkerüli, amíg valami nagyon komoly betegség  vagy a munkahely elvesztése szembesíti a problémával. Addig is iszik és pörög, nem kell így gondolkodnia. A mélypont megtapasztalásáig nem történik meg a problémával történő őszinte szembenézés és a segítség kérése.
 
7. Működése: titkolja a másnaposságot. Társaság kedvelőnek tűnik, de szeret izolálódni, egyedül lenni és inni. Kijózanodva frusztrált, nem képes arra, józanul jól érezze magát. Öngondoskodó, jól táplálkozik, végez egészséges tevékenységeket, sportot. A covid és a home office felerősítette a folyamatot, ha nem kell elmenni dolgozni, hamarabb lehet elkezdeni inni…
 
Hogyan hat a gyermekeire? Hazugságra, színjátékra épül a család élete, amit áthat a szégyen. A hangulat ingadozások miatt a gyerekek szoronganak. A szorongás jelentős mértékben rontja az iskolai teljesítményüket. Mivel a szülő számára az alkohol fontosabb, mint a gyerek, ez tönkre vágja a fontosság és az értékesség érzését a gyermekben. Felnőttkorban ezért jelentkezhet depresszió és négyszeresre becsülik az alkoholizmus vagy a droghasználat esélyét. Ha az alkohol függő társa közömbös és a jó anyagi helyzet miatt marad a kapcsolatban, az a gyermekek számára az érzelmi elhanyagolás hatását hatványozza.
 
A szülő elsősorban a saját példájával nevel, mintát ad arra, hogy például a párkapcsolatban az egyik félnek mindenképpen innia kell. Sokat. Vagy elszenvednie. Hogy a gyerek melyik szerepbe áll be, ő válik alkohol vagy drogfüggővé vagy függő társat választ magának, akit mindenáron meg akar menteni, azt alapvetően meghatározza személyiségének a típusa és a kapcsolódása az alkohol beteg szülőhöz.
 
Az érzelmi elhanyagolásról bővebben itt olvashatsz:
 
A teljesség igénye nélkül ennyit szántam gondolat ébresztőnek. Forrásként használtam Csupor Anna: “Magasan funkcionáló alkoholista” cikkét, a telex.hu “Nem vagyok függő, nem a kocsmában iszom” és a felepulok.hu egyik ilyen témájú blogját.
 
 
Az átok gyűlöletből fakad, amit táplálhat a tehetetlenség miatti düh, az irigység, a féltékenység. Kimondott szavak, vagy gondolati síkon megfogalmazott kívánságok, hogy a másikkal rossz dolog történjen. Meg lehet átkozni egy embert, egy egész családot, egy házat, egy autót, akár egy vállalkozást.
 
A rontás lehet “profi” ami fekete mágia, akár vudu vagy fekete mágus által készített cucc. Rontás az is, ha valaki tartós negatív érzéssel gondol egy személyre. A rontás személyre szabott.
 
Mondok konkrét példát, átok a fordulj fel, fulladj meg, legyen neked 1000x rosszabb, nehezebb, mint nekem.
Rontás ami negatív érzésből fakad, amilyen például a nárcisztikus szülő üzenete a gyermekének  “nem viszed semmire”, “semmire sem vagy jó”. Az “árokparton végzed”, vagy a kedvencem, “belőled max utcaseprő lehet”. Rontás a szerelmi kötés, ha a “megkötött” akarata ellenére történik.
 
A finom energia síkon ami történik, az egyáltalán nem finom, egy negatív energia nyaláb oda csap, roncsolja a csakrákat, megtapadhat háló formájában az aurában, horgonyt vethet. Ez abban az esetben történik, ha az aura védőburka sérült és alul működik az önvédelem. 
 
A védtelenség fakadhat naivitásból, az ember nem veszi komolyan ezeket a spiri hókusz pókuszokat. Hasznos és egyben kellemetlen tapasztalat lehet, átélni a rontást vagy az elátkozottságot, hogy kiderülhessen a finom energia mező létezik, hatása van és befolyásolható. Lehet gyógyításra, gyógyulásra használni és jó ügyeket energiával feltölteni és ki lehet tisztítani a rontás átok negatív energiáját. 
Naiv, jószívű embereknek fogalma sincs arról, néhány emberben milyen mértékű sötétség, gyűlölet és rosszakarat van. Mert álarcot hordanak, sokszor segítőkésznek, túlontúl kedvesnek látszanak. Egy rontás vagy átok megtapasztalása azt a hasznos tapasztalatot adja, vannak emberek, akik bármire képesek. Ha van hatalmuk, visszaélnek vele, ha nincs akkor rontanak és átkozódnak.
 
Védtelenség fakadhat saját és családi karmából, amikor az átkozóra vagy a leszármazottakra az átok visszaszáll. A karma célja, hogy megtanítson arra, hogy a kívánság erejét jóra használd. Családi karma az is, ha egy család egy másiknak nagyon súlyos rosszat okozott, ezért cserébe kaphatott az egész családra egy átkot. Amíg a család lelkét bűntudat terheli, addig az átok él. Érdekes a hét generációra vonatkozó utalás, jó esetben a család jóvá tette hét generáció alatt, amit okozott.
 
Családi karma oldására a Hellinger Családállítás ad módszert. Konkrét példával, anno egy ősöm elkártyázta a családi birtokot. Az ő felesége, az ük-ükanyám mélyen megérthető okból, minden fájdalmával, ezt a kijelentést tette: legyen átkozott minden kártya. Nem tudta mit okoz ezzel a leszármazottaknak, akiknek nemcsak bankkártyájuk van vagy épp az átok miatt nincs, de az irataik is kártya formájúak. Megértés, szeretet, megbocsátás és áldás, ami ezt kitisztítja.
 A családállítás során az átkot kimondó emberrel dolgozunk, az ő lelkéhez kapcsolódunk és a tőle jövő áldás nemcsak a családot, hanem az ő lelkét is gyógyítja, eljut a megbékélésig. Emellett használjuk a Forrásból származó fényt, erről lejjebb még lesz szó.
 
Védtelenség fakadhat olyan fogadalmakból, amik bűntudatból és vezeklésből fakadnak. Mondok erre is konkrét példát, egy előző életben történt fogadalom: minden helyzetben helytállok. Erre bejön egy átok, legyen neked 1000x nehezebb mint nekem. Egy ilyen blokknál nem elég, ha valaki az átkot leveszi. Mert amíg a fogadalom ott marad, az egy mágnes.  Nemcsak a fogadalmat kell ilyenkor átírni, hanem meg kell gyógyítani az előző életben történt traumákat, kitisztítani a bűntudatokat és a vezeklést átírni pozitív teremtéssé. Új fogadalom vonatkozhat a jóvátételre, ehhez kérhetünk támogatást. Oldani, gyógyítani kell a sok fájdalmas csalódást, amit az okozott, hogy mit sem tudva a tudatalatti fogadalomról, minden erőfeszítés és jó szándék ellenére egyre nehezebb, extrém nehéz feladatok jöttek. Amit már képtelenség már jól csinálni.
 
Védtelenség fakadhat gyermekkori traumák hatására, ahogy maga a védettség is a gyermekkorból jön, azt jelenti, anno a gyermekkori környezet és a család átadta azt a hitet, védelmezve és biztonságban vagy, értékes vagy vagy épp az ellenkezőjét, kiszolgáltatott vagy, bánthatnak gonoszságból, anélkül hogy megérdemelted volna.
 
A védettség azt jelenti az illető a tudatalattiját is beleértve pozitív rezgésben van, fényes. Amíg a tudatalattiban sok feldolgozatlan negatív érzés van, szégyen, bűntudat, szomorúság vagy félelem, addig komolyan kell venni azt, hogy a bejövő negatív energiákat, amik a többi embertől jönnek, rendszeresen tisztítani kell. Mert például az irigységre nem kell, hogy okot adj. Mert az ok nem az, hogy Te elértél valamit, vagy rendelkezel valamivel, hanem az, hogy a másiknak ez nincs, tudat alatt senkinek érzi magát és ezért gyűlöli önmagát. Ez olyan erős lehet, hogy ha szembe kellene vele néznie, a benne lévő sötétséggel, akkor összeomlana. Ezért amikor a tudatalattiból az érzés a felszínre jön harag, gyűlölet formájában, azzal be fog támadni egy másik embert. Vagy szemtől szembe, vagy gyakrabban a háta mögött és támadhat átok vagy rontás formájában. 
 
Összegezve, kiemelten fontosnak tartom az oknyomozást, kideríteni, hogy miért vonzottad be és ezt az okot ( okokat ) feloldani. 
 
Magáról az energetikai tisztításról, ahogy én megismertem ( van aki másképp csinálja ) ez vagy parapszichológia munka, vagy Mihály arkangyal behívása és a tőle jövő segítség elfogadása. Parapszichológiában negatív energiát, amikor rosszindulatú vagy akár gonosz, királykék színnel tisztítjuk és utána arany és vagy smaragdzöld fénnyel töltünk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
domoszlaikatalin on július - 27 - 2024
Hozzászólások kikapcsolva
categories: Átok