A zsarolás azért jön létre, mert a megzsarolt ember el akar kerülni egy helyzetet, mert abban az adott helyzetben meg kellene élnie egy számára kezelhetetlennek tartott érzést. Az alapja a félelem. Félelem az elhagyástól, a kirekesztettségtől, a megszégyenítéstől, sokféle érzés lehet mögötte. Úgy érezheti akár bele is halhat, ha nem fogják többé szeretni, ha elhagyják, vagy ha a másik ember hal bele vagy történik valami jóvátehetetlen. A zsaroló erre a gyengeségre érez rá. A zsaroló szintén gyenge, fejletlen személyiség, hiszen ha meg tudná normális úton szerezni, amit kizsarolt, akkor nem kellene ebbe a negatív karmát okozó helyzetbe kerülnie.

A megzsarolt ember reakciója a személyiségétől függ. Ha el akarja kerülni az adott helyzet felvállalását, a megtanult konfliktus kezelő eszközeit fogja használni, ez függ attól, hogy az erkölcsi fejlődésben hol tart és hogy az agresszivitását milyen formában éli meg, a felelősség vállalásban hol tart.

Minden ember saját magáért felelős. A másik emberért önmaga és Isten felelős. Ne játszd, hogy Isten vagy, mert az egódból csak veszíthetsz.

A zsaroló likvidálásától, a vissza fenyegetéstől a megvásárlásig széles a skála amikor pénzről van szó. Ha a zsaroló gondoskodást, szeretetet akar kizsarolni, addig tudja ezt megtenni, amíg van mit kifacsarni az “áldozatából”.

Milyen önismereti megoldások vannak a zsarolási helyzet feloldására?

Első és legfontosabb annak az elfogadása, hogy ez a helyzet azért jött létre, mert tanulnom kell belőle. Elvenni csak azt lehet, ami nem az enyém. Vállaljuk be a helyzetet, amivel megfenyegetnek.
Hogy a félelmetes helyzetet kezelni tudjuk, meditációban érdemes megkeresni, mi a félelem gyökér oka, azt kioldani. Mi az az érzés, érzések, amit hárítunk. Ilyenek például, hogy vállaljuk be a saját negatív oldalunkat, az önzést, a szégyent okozó helyzeteket. Feldolgozva azokat a múltbeli veszteségeket, amiknek az érzelmi terhét a tudattalanunkban cipeljük. Jó döntést hozni akkor tudunk, ha félelem mentessé válunk. Amikor negatív érzések hatása alatt döntünk, akkor olyan lesz a döntésünk eredménye, amilyen az az alap érzés, ami a döntési helyzetet meghatározta. Dühösen olyan helyzetbe kerülünk, amitől még dühösebbek leszünk, félelem hatására hozott döntés véget érhetetlen menekülési folyamatot indít el. Ha valakit a partnere azzal zsarol, hogy öngyilkos lesz, akkor azonnal szakítania kell. Nem tudsz segíteni, mert a partnerednek szakemberre van szüksége, akivel őszinte lehet és aki elfogulatlanul tudja azt az élethelyzetet átlátni.

Mindig érdemes ránézni, hogy vajon mi fog történni, ha feláldozod magad, milyen megoldási módszert jutalmazol, mit tanítasz a másik ember számára. Azt tanítod, hogy a zsarolás mint eszköz sikeres, ha engedsz neki!

A felelősség vállalás rendbe rakása alapvető kérdés. Ha megmenteni akarsz valakit a saját negatív karmájától, egy helyzettől, amit pontosan azért kapott, mert tanulnia kell belőle, saját magadat is csak tönkre teszed, átvéve a karmát, ráadásul a elveszed a fejlődési lehetőségét, hogy végre megtanulja az illető más módon kielégíteni a szükségleteit.

A zsarolás által kiváltott összes negatív érzés után eljuthatunk az elfogadásig. Elfogadjuk, hogy ha ezt a helyzetet jól oldjuk meg, azzal a személyiségünk gazdagabbá és erősebbé válik.

Ha azért zsarolnak, mert szeretet hiányos vagy, megtanulod elfogadni és szeretni magad.
Ha megszégyenítéssel zsarolnak akkor megtanulod felvállalni a gyengeségeidet, szeretni és elfogadni magad. Ami benned teljesen a helyére kerül, azt a környezeted is a helyén levőnek fogja érezni, nem kritizálja és nem próbálja meg elvenni.
Ha átlépik az én-határaidat, játszmákba belerángatva, megtanulod megerősíteni és elismertetni az én határokat, tudni fogja a másik, hol végződik az ő akarata és hol kezdődik a tied.

Azok a helyzetek, amik állandóan ismétlődnek, azért vannak, azért akad el a lemez, mert az eredeti helyzetben valamit rosszul oldottunk meg és az ehhez tartozó érzéseket nem éltük meg.
Például ha a szülő zsarolt bennünket, rávett bennünket, hogy megfeleljünk neki, azzal büntetett, hogy megvonta a szeretetét, megszégyenített, hogy kizárt dolgokból, akár az életéből. A félelem hatására, hogy ez megtörténik engedtük a zsarolásnak. Keletkezett viszont düh, fájdalom, csalódottság, amit elfojtottunk. Ezt az eredeti érzelmi terhet kell megtalálni és kioldani, elfogadni és feldolgozni. Mert beszűkíti a szeretet áramlását, elzár a forrástól, belekényszerít egy önsorsrontó mintába.

A zsaroló sokszor úgy viselkedik, mint egy követelőző gyerek. Pontosan azokat az eszközöket használja, amivel annak idején a szülőre hatni tudott. Ebből következtetni lehet arra, hogy hány éves korban keletkezett a személyiség sérülése, hová kell visszautazni, hogy kioldhassuk a mintát.

A zsaroló is áldozat, a saját nem tudásának, lelki fejletlenségének az áldozata. Megmenteni saját magát csak akkor képes, ha megérett arra, hogy felvállalja a felelősséget a saját sorsáért, a saját döntéseiért.

 

domoszlaikatalin on április - 29 - 2013
categories: Cikkeim

Comments are closed.